Saffransdoftande fisksoppa

Du behöver (4 personer)

  • 800 g fiskfiléer, av olika sorter,
    förslagsvis lax, torsk, sej, kolja
  • 150 g skalade räkor*
  • 1 purjolök
  • 1/2 liter fiskbuljong, räkfond* eller hummerbuljong (tärning eller fond)
  • 2 1/2 dl vitt vin (alternativt citronvatten)
  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche (kokbar)
  • 1 pkt saffran
  • vitlök
  • svartpeppar
  • Örtkryddor så som timjan, basilika
  • olivolja

Gör så här

Om du använder fryst fisk, tina den varsamt, dela fisken i lagom stora bitar för soppan.

Strimla purjolöken och fräs den tillsammans med vitlöken i smör eller olivolja i en gryta.

Tillsätt salt, kryddor, buljong, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.

Lägg i fisken, koka upp och sjud 5 minuter- låt inte fisken koka sönder. Tag grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter.

Servera gärna med nybakt bröd och vitt vin.

* Om du har räkor med skal kan du med fördel koka egen fond. Den blir mycket godare än buljong! Skala räkorna. Lägg dem åt sidan för att ha i soppan. Lägg skal och räkhuvud i en gryta, fyll på med 7 dl vatten. Sätt på ett lock och koka i cirka 15 minuter. Sila bort räkskal och koka ihop fonden till 5 dl återstår. Salta fonden och smaka av. Använd den i receptet.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hey there, You have done a great job. I'll definitely digg it and personally recommend to dedfgcgeeaddcecc
10 maj 2014

Hey there, You have done a great job. I'll definitely digg it and personally recommend to dedfgcgeeaddcecc

Kommentar av kent pettersson, sundsvall
8 december 2011

Glömde att jag brukar vispa ner ett ägg i mjölet innan jag reder av soppan.

God Jul

Kommentar av kent pettersson, sundsvall
8 december 2011

Hej, utmärkt " bas ", men jag lägger till: 2 gula lökar, fänkål, paprika gul, grön, röd, boccoli, morötter, passerade tomater, 2 chili, päroncider, sweet chikli sås, ananas.

Obs red av med 3-5 msk mjöl sedan du fräst lök, vitlök, purjo späd med buljong.

Kommentar av Uffe
27 oktober 2011

Har lagat denna soppa 2 gånger nu och den är supergod.

Kommentar av Malin
7 augusti 2011

Jättegod! Jag tillsatte cyannepeppat, dijonsenap, potatis och tomatpure.

Kommentar av Agneta
28 maj 2011

Jag tog lite finstrimlad fänkål i oxå, blev jättegott =)

Kommentar av osignerat
29 april 2011

utskriftsvänlig variant saknas (eller är väl dold)

Kommentar av Mm gott. Kan man använda något annat än saffran för att få den trevliga färgen?
19 november 2010
Svar av 08:an
21 november 2010

Gurkmeija funkar bra...

Kommentar av feskargöbben
2 september 2009

döö-frääsch

Kommentar av kalle@khs.nu
26 juli 2009

Bra hemsida med flera fisksoppor - vi ska ha den här som söndagsmiddag idag, hälsar Barbro o Micke

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Spökkakor

Halloween – skrämande gott till helgen!

Ju fler skrämmande goda kakor, desto mysigare blir festen! Baka halloweenspöken, fladdermöss eller blodrödamuffins åt alla busungar!

Halloween har på några år blivit en självklarhet också i Sverige. Vem vill inte fira en högtid så fylld av godsaker att det är skrämmande?! Och vi på pepparochsalt.se tycker att det blir klart otäckare ju fler läskiga kakor du dukar fram.
En riktigt god pumpapaj eller ruggigt mumsig halloweencheesecake är en bra början. Satsa sedan på många, små kakor och bakelser så får du snabbt ihop en riktig spökbuffé!
Eller vad sägs om bleka fladdermuskakor, halloween-spöken med vaniljsmak eller otäcka ögon-klubbor med vit choklad? Lägg sedan till några brustna (kak-) hjärtan, ett gäng marsipanmonster och några blodröda halloweenmuffins… Den som inte är lagom livrädd efter det är skrämmande trist och får inte komma på kalaset!
Vi säger självklart ”godis!” om någon frågar! Otäckt trevlig helg!

 halloweenrecept.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

Visst kan egna köttbullar, biffar eller burgare vara gott. Men glöm inte hur lätt det är att laga helt kött. Har du en vanlig ugnstermometer lagar du egen rostbiff och kryddar precis efter egen smak. Servera ljummen eller kallskuren. Marinera eller låt tillbehören ge smak. Perfekt på buffen! Och mycket godare än färdigköpt. Variera med lammstek som också passar bra som kallskuren. Smaklig mathelg på er!

 helgmenyn.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Viltskav

Vildsvinsskav med rotfrukter och lingon Vildsvinskött och lingon är smaker från skogen. Klimatsmart och gott!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...