Saffransdoftande fisksoppa

Du behöver (4 personer)

  • 800 g fiskfiléer, av olika sorter,
    förslagsvis lax, torsk, sej, kolja
  • 150 g skalade räkor*
  • 1 purjolök
  • 1/2 liter fiskbuljong, räkfond* eller hummerbuljong (tärning eller fond)
  • 2 1/2 dl vitt vin (alternativt citronvatten)
  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche (kokbar)
  • 1 pkt saffran
  • vitlök
  • svartpeppar
  • Örtkryddor så som timjan, basilika
  • olivolja

Gör så här

Om du använder fryst fisk, tina den varsamt, dela fisken i lagom stora bitar för soppan.

Strimla purjolöken och fräs den tillsammans med vitlöken i smör eller olivolja i en gryta.

Tillsätt salt, kryddor, buljong, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.

Lägg i fisken, koka upp och sjud 5 minuter- låt inte fisken koka sönder. Tag grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter.

Servera gärna med nybakt bröd och vitt vin.

* Om du har räkor med skal kan du med fördel koka egen fond. Den blir mycket godare än buljong! Skala räkorna. Lägg dem åt sidan för att ha i soppan. Lägg skal och räkhuvud i en gryta, fyll på med 7 dl vatten. Sätt på ett lock och koka i cirka 15 minuter. Sila bort räkskal och koka ihop fonden till 5 dl återstår. Salta fonden och smaka av. Använd den i receptet.

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
17 maj 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
16 maj 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
15 maj 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
13 maj 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
12 maj 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Very nice site!
11 maj 2016

Very nice site!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day! geddecdeeckdegcd
8 maj 2016

Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day! geddecdeeckdegcd

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hey there, You have done a great job. I'll definitely digg it and personally recommend to dedfgcgeeaddcecc
10 maj 2014

Hey there, You have done a great job. I'll definitely digg it and personally recommend to dedfgcgeeaddcecc

Kommentar av kent pettersson, sundsvall
8 december 2011

Glömde att jag brukar vispa ner ett ägg i mjölet innan jag reder av soppan.

God Jul

Kommentar av kent pettersson, sundsvall
8 december 2011

Hej, utmärkt " bas ", men jag lägger till: 2 gula lökar, fänkål, paprika gul, grön, röd, boccoli, morötter, passerade tomater, 2 chili, päroncider, sweet chikli sås, ananas.

Obs red av med 3-5 msk mjöl sedan du fräst lök, vitlök, purjo späd med buljong.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | Nästa »


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Picknick till 6 juni

Fira nationaldagen med en härlig picknick!

Svenskare än vår svenska natur kan det väl inte bli? Fira 6 juni och allemansrätten, packa en härlig picknickkorg - kanske med fyllda baguetter med brie och aprikos!

utflyktsmat.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...