Musselsoppa på färska musslor

Snabbt, lättlagat och läckert! Av färska musslor lagar du den bästa soppan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg färska, repodlade blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 1/2 dl grädde
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 tsk honung
  • citron och svartpeppar

Gör så här:

Borsta musslorna noga under rinnande kallt vatten. Kassera alltid trasiga musslor eller musslor som inte sluter tätt.

Finhacka löken och vitlöken. Skär fänkålen i små bitar. Fräs dem i botten av soppkastrullen i olivoljan på låg värme så löken blir mjuk men inte tar för mycket färg.

Häll på vinet och lägg i musslorna. Låt koka upp och koka tills musslorna öppnat sig, cirka 4-5 minuter.

Lyft upp musslorna ur grytan och varmhåll dem under lock eller folie.

Koka upp spadet, tillsätt grädden och mixa slätt med en stavmixer.

Tillsätt buljongen och honungen. Koka upp och smaka av med citron, peppar och eventuellt salt.

Fördela musslorna på fyra värmda, djupa fat och fyll på med soppan. Servera tillsammans med färskt bröd, vitlöksbröd passar bra till. Även citron att droppa i soppan är bra till serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Soppa

Vardag med stil

Tillbaka till vardagen efter alla helger. Starta upp med soppa och hembakat knäckebröd!

sopprecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...