Musselsoppa på färska musslor

Snabbt, lättlagat och läckert! Av färska musslor lagar du den bästa soppan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 kg färska, repodlade blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 1/2 dl grädde
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1 tsk honung
  • citron och svartpeppar

Gör så här:

Borsta musslorna noga under rinnande kallt vatten. Kassera alltid trasiga musslor eller musslor som inte sluter tätt.

Finhacka löken och vitlöken. Skär fänkålen i små bitar. Fräs dem i botten av soppkastrullen i olivoljan på låg värme så löken blir mjuk men inte tar för mycket färg.

Häll på vinet och lägg i musslorna. Låt koka upp och koka tills musslorna öppnat sig, cirka 4-5 minuter.

Lyft upp musslorna ur grytan och varmhåll dem under lock eller folie.

Koka upp spadet, tillsätt grädden och mixa slätt med en stavmixer.

Tillsätt buljongen och honungen. Koka upp och smaka av med citron, peppar och eventuellt salt.

Fördela musslorna på fyra värmda, djupa fat och fyll på med soppan. Servera tillsammans med färskt bröd, vitlöksbröd passar bra till. Även citron att droppa i soppan är bra till serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

kycklingrecept.nu


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...