Fisksoppa med räkor och spenat

Du behöver (4 personer)

Vitt vin

  • 400 g fiskfilé, färsk eller djupfryst,
    gärna torsk och lax, men det funkar med
    kolja, sej, eller liknande.
  • 250 g färska räkor, eller 100 g skalade
  • ett par purjolökar
  • 250 g bladspenat (alternativt hackad spenat)
  • 8 dl fiskbuljong, (tärningar eller fond) eller hummerbuljong.
  • 1 dl vitt vin, gärna torrt (alternativt citronvatten)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Tina djupfryst fisk, skölj färska filéer. Dela den i lagom stora bitar för soppan.

Skala räkorna, koka buljongen.

Skölj och skär purjolöken, grovhacka spenaten, och fräs dem i smör i en gryta. Låt dem inte få färg! Häll i buljong, vin och grädde och koka upp. Lägg i fisken och koka några minuter - låt inte fisken koka sönder. Tag grytan från värmen och lägg i räkorna - som absolut inte får koka. Låt soppan dra och smaka av med salt och vitpeppar.

Tips!

Tidigt på våren går det bra att använda förvällda späda nässelblad istället för spenat.


Kommentar av all in
11 december 2010

Hmm...Supergott! Den ska vi göra igen.

Kommentar av HN
13 september 2009

väldigt enkel men otroligt god soppa

Kommentar av /Han som trodde fisksoppa var svårt
6 september 2009

Strålande gott och enkelt att tillaga.

Kommentar av Macan i Halmstad
28 juni 2008

Härligt gott tyckte Macan, Karro, Johan, Micke i Halmstad.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...