Rysk laxsoppa med oliver och kapris

Du behöver (4 personer)

  • 500 g lax med ben och skinn
  • 1 morot
  • lite rotselleri (eller vitkål)
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • vitlök
  • 4 msk kapris
  • någon dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 liter fiskbuljong
  • 3 msk smör
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 tsk timjan

  • 3 dl gräddfil (eller motsvarande)

Gör så här

Skär bort skinn och ryggben från laxen - ta vara på det till buljongen! Skär laxen i lagom stora kuber, förlagsvis 1-2 cm.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxbenet och skinnet tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i en rymlig gryta med lite smör ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen i en finmaskig sil och blanda i grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min).

Smaka av soppan med salt, timjan och gärna något stänk av en pepparsås.

Servera gärna med nybakat bröd, smör och en smakrik ost.


Kommentar av osignerat
29 januari 2012

Jag är en rysk kvinna men hörde aldrig om en sån soppa.

Lycka till vid laggningen.

Kommentar av Kerstin
29 maj 2011

Är det 4 st vitlök eller 4 klyftor

Kommentar av Hepuliini
20 augusti 2009

Ooh,vad det låter gott.Måste brova redan idag.

Kommentar av Cecilia Bergstrand
21 november 2009

Hej!

JAg fick denna soppa hemma hos min bästa matkompis, AStrid Netterby, som är en suverän matkreatör!

Den är jättegod! Mums! Håll till godo! / Cecilia

Kommentar av Monica Malmberg
25 januari 2010

Kul, Astrid känner jag också och vet att hon är fena på matlagning.... ska genast testa...låter jättegott!

Kommentar av gh
9 januari 2009

Gott

Kommentar av Orre "ryssen" Karlsson
16 december 2008

När fan ska man ha i gräddfilen?

Redaktionens kommentar
Servera den till soppan.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se


Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

Hemgjorda köttbullar väcker ofta matminnen. Och självklart var just din farmors köttbullar det allra bästa! Men ibland behöver vi omväxling. Prova Oliv- och kikärtsköttbullar eller gör kryddstarka curryköttbullar och servera med couscous och yoghurtsås.

Vi bjuder även på klassiska recept; för de som inte klarar sig utan köttbullar på julbordet finns läckra julköttbullar. Och för den som vill variera julbordet kanske viltfärsbullar kan passa? En bra idé att provsmaka, redan innan jul!

 köttbullsrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...