Rysk laxsoppa med oliver och kapris

Du behöver (4 personer)

  • 500 g lax med ben och skinn
  • 1 morot
  • lite rotselleri (eller vitkål)
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • vitlök
  • 4 msk kapris
  • någon dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 liter fiskbuljong
  • 3 msk smör
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 tsk timjan

  • 3 dl gräddfil (eller motsvarande)

Gör så här

Skär bort skinn och ryggben från laxen - ta vara på det till buljongen! Skär laxen i lagom stora kuber, förlagsvis 1-2 cm.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxbenet och skinnet tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i en rymlig gryta med lite smör ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen i en finmaskig sil och blanda i grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min).

Smaka av soppan med salt, timjan och gärna något stänk av en pepparsås.

Servera gärna med nybakat bröd, smör och en smakrik ost.


Kommentar av osignerat
29 januari 2012

Jag är en rysk kvinna men hörde aldrig om en sån soppa.

Lycka till vid laggningen.

Kommentar av Kerstin
29 maj 2011

Är det 4 st vitlök eller 4 klyftor

Kommentar av Hepuliini
20 augusti 2009

Ooh,vad det låter gott.Måste brova redan idag.

Kommentar av Cecilia Bergstrand
21 november 2009

Hej!

JAg fick denna soppa hemma hos min bästa matkompis, AStrid Netterby, som är en suverän matkreatör!

Den är jättegod! Mums! Håll till godo! / Cecilia

Kommentar av Monica Malmberg
25 januari 2010

Kul, Astrid känner jag också och vet att hon är fena på matlagning.... ska genast testa...låter jättegott!

Kommentar av gh
9 januari 2009

Gott

Kommentar av Orre "ryssen" Karlsson
16 december 2008

När fan ska man ha i gräddfilen?

Redaktionens kommentar
Servera den till soppan.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Köttbullar

Ny sajt

Pepparochsalt lanserar ännu en receptsajt, köttbullsrecept.se!

köttbullsrecept.se

Kyckling

Vardagsfest!

När det ska gå snabbt att ordna mat med festkänsla blir det ofta kyckling. Gratinerad kyckling i tomat är både lättlagat och gott.

kycklingrecept.nu


Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

Pasta passar lika fint helg som vardag. Kombinera med lax och du har en smaksättare som lyfter ugnsrätter med pasta till nya höjder. Laga en god cannelloni där laxen ger smak tillsammans med getost. Prova en enkel pastagratäng med lax och fänkål. Eller njut av en härligt smakrik laxlasagne med zucchini och vitlök till helgen. Lax + pasta är en säker väg till en riktigt god helg!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...