Rysk laxsoppa med oliver och kapris

Du behöver (4 personer)

  • 500 g lax med ben och skinn
  • 1 morot
  • lite rotselleri (eller vitkål)
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • vitlök
  • 4 msk kapris
  • någon dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 liter fiskbuljong
  • 3 msk smör
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 tsk timjan

  • 3 dl gräddfil (eller motsvarande)

Gör så här

Skär bort skinn och ryggben från laxen - ta vara på det till buljongen! Skär laxen i lagom stora kuber, förlagsvis 1-2 cm.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxbenet och skinnet tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i en rymlig gryta med lite smör ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen i en finmaskig sil och blanda i grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min).

Smaka av soppan med salt, timjan och gärna något stänk av en pepparsås.

Servera gärna med nybakat bröd, smör och en smakrik ost.


Kommentar av osignerat
29 januari 2012

Jag är en rysk kvinna men hörde aldrig om en sån soppa.

Lycka till vid laggningen.

Kommentar av Kerstin
29 maj 2011

Är det 4 st vitlök eller 4 klyftor

Kommentar av Hepuliini
20 augusti 2009

Ooh,vad det låter gott.Måste brova redan idag.

Kommentar av Cecilia Bergstrand
21 november 2009

Hej!

JAg fick denna soppa hemma hos min bästa matkompis, AStrid Netterby, som är en suverän matkreatör!

Den är jättegod! Mums! Håll till godo! / Cecilia

Kommentar av Monica Malmberg
25 januari 2010

Kul, Astrid känner jag också och vet att hon är fena på matlagning.... ska genast testa...låter jättegott!

Kommentar av gh
9 januari 2009

Gott

Kommentar av Orre "ryssen" Karlsson
16 december 2008

När fan ska man ha i gräddfilen?

Redaktionens kommentar
Servera den till soppan.

Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se


Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

Fredagsmys är ett måste för att varva ner efter veckan. En tacokväll med hemgjord bönsalsa, egen tacokrydda och god köttfärssås räcker utmärkt.

Varma quesadillas eller enchiladas är snabbt ordnade och med vitlökssås eller en god guacamole till är vi nära fredagsmysets himmelrike.

Vill du höja ribban ännu en bit? Allra godast blir det förstås med hembakade tortillas! 

 tacorecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...