Rysk laxsoppa med oliver och kapris

Du behöver (4 personer)

  • 500 g lax med ben och skinn
  • 1 morot
  • lite rotselleri (eller vitkål)
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • vitlök
  • 4 msk kapris
  • någon dl oliver (svarta eller gröna efter smak och tillgång)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 1/2 liter fiskbuljong
  • 3 msk smör
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 tsk timjan

  • 3 dl gräddfil (eller motsvarande)

Gör så här

Skär bort skinn och ryggben från laxen - ta vara på det till buljongen! Skär laxen i lagom stora kuber, förlagsvis 1-2 cm.

Koka upp fiskbuljongen och lägg i laxbenet och skinnet tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär grönsakerna i strimlor och skiva oliverna.

Fräs grönsakerna (ej oliverna) i en rymlig gryta med lite smör ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken.

Sila buljongen i en finmaskig sil och blanda i grönsakerna. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen, oliverna, kaprisen, persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min).

Smaka av soppan med salt, timjan och gärna något stänk av en pepparsås.

Servera gärna med nybakat bröd, smör och en smakrik ost.


Kommentar av osignerat
29 januari 2012

Jag är en rysk kvinna men hörde aldrig om en sån soppa.

Lycka till vid laggningen.

Kommentar av Kerstin
29 maj 2011

Är det 4 st vitlök eller 4 klyftor

Kommentar av Hepuliini
20 augusti 2009

Ooh,vad det låter gott.Måste brova redan idag.

Kommentar av Cecilia Bergstrand
21 november 2009

Hej!

JAg fick denna soppa hemma hos min bästa matkompis, AStrid Netterby, som är en suverän matkreatör!

Den är jättegod! Mums! Håll till godo! / Cecilia

Kommentar av Monica Malmberg
25 januari 2010

Kul, Astrid känner jag också och vet att hon är fena på matlagning.... ska genast testa...låter jättegott!

Kommentar av gh
9 januari 2009

Gott

Kommentar av Orre "ryssen" Karlsson
16 december 2008

När fan ska man ha i gräddfilen?

Redaktionens kommentar
Servera den till soppan.

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...