Fisksoppa med lax och räkor

En mustig fisksoppa som passar bra som festrätt! Massor med fisk, fänkål och söt paprika - en garanterat värmande festsoppa!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g torskfilé, krokfångad
  • 300 g lax, utan skinn och ben
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 1 medelstor morot
  • 1 röd paprika, söt (ca 75g)
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar + vatten går bra)
  • 2 1/2 dl äppelcider eller fruktigt vitt vin
  • 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • olivolja till stekning
  • färsk citronmeliss

Gör så här:

Skär fisken i bitar på cirka 2X2 cm. Salta torsken lätt. Lägg fisken på ett fat och ställ den svalt. Låt räkorna tina och rinna av.

Finhacka löken och vitlöken. Skär purjolöken i tunna skivor. Skala och skär moroten i små tärningar. Rensa och skär paprikan i skivor.
Rensa fänkålen och skär bort stocken. Skär i tunna skivor.

Fräs nu löken och moroten i olivolja i soppkastrullen. När löken börjar bli mjuk men inte brynt så tillsätt fänkål och paprika. Låt den få lite färg och späd sedan med cidern. Tillsätt citronsaft och peppar.

Vispa samman buljongen, creme fraiche och grädde. Häll det över grönsakerna och koka upp.

Låt nu soppan småputtra i cirka 30 minuter. Smaka av med peppar.

Precis före serveringen tillsätter du fisken såhär:

Använd en timer/ klocka för att inte koka sönder fisken. Lägg först ner laxen och låt soppan småkoka i 2 minuter. Tillsätt torsken och stäng av värmen. Låt stå i 2 minuter på eftervärmen. Tillsätt räkorna och rör om. (Nu får soppan inte koka, då blir räkorna sega!)

Varmhåll soppa försiktigt och servera så fort som möjligt tillsammans med hembakat bröd och gärna saffransaioli.

Dekorera gärna soppan med färsk citronmeliss.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...