Fisksoppa med lax och räkor

En mustig fisksoppa som passar bra som festrätt! Massor med fisk, fänkål och söt paprika - en garanterat värmande festsoppa!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g torskfilé, krokfångad
  • 300 g lax, utan skinn och ben
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 1 medelstor morot
  • 1 röd paprika, söt (ca 75g)
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar + vatten går bra)
  • 2 1/2 dl äppelcider eller fruktigt vitt vin
  • 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • olivolja till stekning
  • färsk citronmeliss

Gör så här:

Skär fisken i bitar på cirka 2X2 cm. Salta torsken lätt. Lägg fisken på ett fat och ställ den svalt. Låt räkorna tina och rinna av.

Finhacka löken och vitlöken. Skär purjolöken i tunna skivor. Skala och skär moroten i små tärningar. Rensa och skär paprikan i skivor.
Rensa fänkålen och skär bort stocken. Skär i tunna skivor.

Fräs nu löken och moroten i olivolja i soppkastrullen. När löken börjar bli mjuk men inte brynt så tillsätt fänkål och paprika. Låt den få lite färg och späd sedan med cidern. Tillsätt citronsaft och peppar.

Vispa samman buljongen, creme fraiche och grädde. Häll det över grönsakerna och koka upp.

Låt nu soppan småputtra i cirka 30 minuter. Smaka av med peppar.

Precis före serveringen tillsätter du fisken såhär:

Använd en timer/ klocka för att inte koka sönder fisken. Lägg först ner laxen och låt soppan småkoka i 2 minuter. Tillsätt torsken och stäng av värmen. Låt stå i 2 minuter på eftervärmen. Tillsätt räkorna och rör om. (Nu får soppan inte koka, då blir räkorna sega!)

Varmhåll soppa försiktigt och servera så fort som möjligt tillsammans med hembakat bröd och gärna saffransaioli.

Dekorera gärna soppan med färsk citronmeliss.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Påskfika

Fika med påsktårta

Långhelgen till påsk ger gott om tid för såväl fika som trerätters, så baka en stilig påsktårta och bjud vänner och familj!

bakatårta.se


Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

Paj är både fest- och vardagsmat. Inte konstigt: En rätt som både är lättlagad, går att variera så mycket och dessutom kan smaka helt underbart är ju svårslagbar.

Till vardags lagar vi gärna standardpajerna, de recept vi gjort många gånger. Visste du att ett av de absolut mest populära recepten på paj är just köttfärspaj?

Prova att förnya den uppskattade pajen och gör en god variant på viltfärs i stället!

Laga viltpaj med skogssvamp eller champinjon från frysen eller butiken. Eller har du kanske torkad svamp kvar? Enbär ger god krydda och du får en paj med både mer och vildare smak än den vanliga.

God helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...