Fisksoppa med lax och räkor

En mustig fisksoppa som passar bra som festrätt! Massor med fisk, fänkål och söt paprika - en garanterat värmande festsoppa!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g torskfilé, krokfångad
  • 300 g lax, utan skinn och ben
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 1 medelstor morot
  • 1 röd paprika, söt (ca 75g)
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar + vatten går bra)
  • 2 1/2 dl äppelcider eller fruktigt vitt vin
  • 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • olivolja till stekning
  • färsk citronmeliss

Gör så här:

Skär fisken i bitar på cirka 2X2 cm. Salta torsken lätt. Lägg fisken på ett fat och ställ den svalt. Låt räkorna tina och rinna av.

Finhacka löken och vitlöken. Skär purjolöken i tunna skivor. Skala och skär moroten i små tärningar. Rensa och skär paprikan i skivor.
Rensa fänkålen och skär bort stocken. Skär i tunna skivor.

Fräs nu löken och moroten i olivolja i soppkastrullen. När löken börjar bli mjuk men inte brynt så tillsätt fänkål och paprika. Låt den få lite färg och späd sedan med cidern. Tillsätt citronsaft och peppar.

Vispa samman buljongen, creme fraiche och grädde. Häll det över grönsakerna och koka upp.

Låt nu soppan småputtra i cirka 30 minuter. Smaka av med peppar.

Precis före serveringen tillsätter du fisken såhär:

Använd en timer/ klocka för att inte koka sönder fisken. Lägg först ner laxen och låt soppan småkoka i 2 minuter. Tillsätt torsken och stäng av värmen. Låt stå i 2 minuter på eftervärmen. Tillsätt räkorna och rör om. (Nu får soppan inte koka, då blir räkorna sega!)

Varmhåll soppa försiktigt och servera så fort som möjligt tillsammans med hembakat bröd och gärna saffransaioli.

Dekorera gärna soppan med färsk citronmeliss.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu

Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

pajrecept.se


Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

När jag drev café var kladdkakan en av våra verkliga storsäljare - vi älskar kladdkaka i detta land!

Kanske för att det finns en kladdkakaka för varje tillfälle.Vardagsfika eller buffé, barnkalas eller släktträff ? kladdkakan platsar och är lätt att lyckas med.

Prova en god kladdkaka med mörk choklad, eller kanske en seg och härlig kolakladdkaka?

Kladdkaka går också fint att baka helt utan ägg ? prova ett recept på chokladkladdkaka. För den som inte tål gluten finns en glutenfri variant. Och självklart går det att göra en god kladdkaka helt mjölkfri!

De knappa 20 minuter det tar att grädda kakan räcker fint för att duka och brygga kaffe. Om du inte använder tiden till att slicka ren bunken, förstås!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Helgkyckling

Lättlagad kyckling. Filéer i ugn, fyllda med smakrik korv…Lätt nog för vardagen – gott nog för helgen!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...