Fisksoppa med lax och räkor

En mustig fisksoppa som passar bra som festrätt! Massor med fisk, fänkål och söt paprika - en garanterat värmande festsoppa!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 400 g torskfilé, krokfångad
  • 300 g lax, utan skinn och ben
  • 200 g skalade räkor
  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 liten fänkål
  • 1 medelstor morot
  • 1 röd paprika, söt (ca 75g)
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar + vatten går bra)
  • 2 1/2 dl äppelcider eller fruktigt vitt vin
  • 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • olivolja till stekning
  • färsk citronmeliss

Gör så här:

Skär fisken i bitar på cirka 2X2 cm. Salta torsken lätt. Lägg fisken på ett fat och ställ den svalt. Låt räkorna tina och rinna av.

Finhacka löken och vitlöken. Skär purjolöken i tunna skivor. Skala och skär moroten i små tärningar. Rensa och skär paprikan i skivor.
Rensa fänkålen och skär bort stocken. Skär i tunna skivor.

Fräs nu löken och moroten i olivolja i soppkastrullen. När löken börjar bli mjuk men inte brynt så tillsätt fänkål och paprika. Låt den få lite färg och späd sedan med cidern. Tillsätt citronsaft och peppar.

Vispa samman buljongen, creme fraiche och grädde. Häll det över grönsakerna och koka upp.

Låt nu soppan småputtra i cirka 30 minuter. Smaka av med peppar.

Precis före serveringen tillsätter du fisken såhär:

Använd en timer/ klocka för att inte koka sönder fisken. Lägg först ner laxen och låt soppan småkoka i 2 minuter. Tillsätt torsken och stäng av värmen. Låt stå i 2 minuter på eftervärmen. Tillsätt räkorna och rör om. (Nu får soppan inte koka, då blir räkorna sega!)

Varmhåll soppa försiktigt och servera så fort som möjligt tillsammans med hembakat bröd och gärna saffransaioli.

Dekorera gärna soppan med färsk citronmeliss.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...