En av våra läsare, Jonas Gardsiö, har skickat in följande lättlagade och goda fisksoppa som blir perfekt till lördagsmiddagen.

Tack Jonas!

Lördagsfisksoppa

Du behöver:

  • Antag att du kokat fisk till middag i veckan. Spar "buljongen" som blir när fisken kokat klart. Ställ i kylen och plocka fram när det blir dags för soppkok.
  • Finhackad lök
  • Morotsslantar
  • Rotselleri i småbitar
  • Smör
  • Vispgrädde
  • En liten bit lax (för den fina färgens skull) skuren i "kuber"
  • Valfri benfri fiskbit skuren i "kuber"
  • Räkor (skalade)
  • Musslor (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  • Persilja eller dill

Gör så här:

Värm upp den sparade buljongen.
Fräs löken i smör en stund och häll sedan över i buljongen.
Tillsätt och koka grönsakerna en stund.
Tillsätt fisken och sjud till den är nästan nästan färdig.
Tillsätt grädde och låt koka upp igen.

Lägg i ev. musslor och räkor och låt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med det gröna.

Servera tillsammans med gott bröd, vitt vin och trevligt sällskap.


Kommentar av osignerat
3 juni 2011

Fräscht och gott! Vi slängde till lite aioli och tapenad till brödet. Mumma!

/Maj & co

Kommentar av andrea
7 november 2008

Jag älskar man/tager/vad/man/haver/recept och helt plötsligt blev det intressant att planera in kokt fisk till veckan! Dessutom en billig variant!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

Vem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! 

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...