En av våra läsare, Jonas Gardsiö, har skickat in följande lättlagade och goda fisksoppa som blir perfekt till lördagsmiddagen.

Tack Jonas!

Lördagsfisksoppa

Du behöver:

  • Antag att du kokat fisk till middag i veckan. Spar "buljongen" som blir när fisken kokat klart. Ställ i kylen och plocka fram när det blir dags för soppkok.
  • Finhackad lök
  • Morotsslantar
  • Rotselleri i småbitar
  • Smör
  • Vispgrädde
  • En liten bit lax (för den fina färgens skull) skuren i "kuber"
  • Valfri benfri fiskbit skuren i "kuber"
  • Räkor (skalade)
  • Musslor (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  • Persilja eller dill

Gör så här:

Värm upp den sparade buljongen.
Fräs löken i smör en stund och häll sedan över i buljongen.
Tillsätt och koka grönsakerna en stund.
Tillsätt fisken och sjud till den är nästan nästan färdig.
Tillsätt grädde och låt koka upp igen.

Lägg i ev. musslor och räkor och låt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med det gröna.

Servera tillsammans med gott bröd, vitt vin och trevligt sällskap.


Kommentar av osignerat
3 juni 2011

Fräscht och gott! Vi slängde till lite aioli och tapenad till brödet. Mumma!

/Maj & co

Kommentar av andrea
7 november 2008

Jag älskar man/tager/vad/man/haver/recept och helt plötsligt blev det intressant att planera in kokt fisk till veckan! Dessutom en billig variant!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...