En av våra läsare, Anders Natander, har skickat in följande smakrika och värmande variant - perfekt för att sätta guldkant på en gråslagen höstdag.

Tack Anders!

Fisksoppa höst/vinter

Receptet är lagom för 4 hungriga personer en kall dag!

Du behöver

  • 2 burkar krossade (eller skalade) tomater
  • 1 burk Crème fraiche (std./lätt)
  • 8 dl mjölk (std./lätt)
  • 2 vitlöksklyftor
  • dill/persilja/koriander efter smak
  • ½ buljongtärning alt fond
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 portionsbit lax
  • 3 dl. fiskblandning (räkor, bläckfisk, musslor, crabsticks, lax, vit fisk – finns olika blandningar)
  • 4 råa skalade potatisar
  • 1 pkt saffran
  • salt o peppar
  • 1 msk mörk sirap
  • Matolja
  • ½ gul lök – eller en hel liten lök

Gör så här

Använd en stor kastrull. Häll i lite olja o hetta upp. Skär potatisen i bitar, ca 3x3 cm stora och lägg i dem när oljan blivit het.

Stek potatisarna i kastrullen under omrörning i 5 minuter, tillsätt grovmalen peppar och salta. Bitarna skall bli lite färgade och mjukna något, sedan är det dags att hälla på tomaterna.

Krossa/pressa vitlöksklyftorna och lägg i dem. Tillsätt buljong/fond. Sänk värmen och låt allt puttra i 10 minuter. Skölj räkor o fisk i ett durkslag så att de tinar något. Skär laxen i lika stora bitar som potatisen.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Hacka/skiva löken och stek den hastigt, och häll den sedan i soppan. Stek fisken; laxen i 1 minut och resten i 30 sekunder, så att den får lite yta.

Tillsätt mjölk och Crème fraiche i soppan, rör om. Tillsätt saffran, sirap, kryddor. Smaka av, salta ev.

Tillsätt fisken, koka varsamt 3-5 minuter under omrörning, tillsätt räkorna – klart att servera – gärna med grovt bröd, öl eller rött/vitt vin!


Kommentar av osignerat
27 december 2010

Underbar soppa! Jag hade även i 2 morötter. Gott!

Kommentar av pelle
6 mars 2009

En kall öl och denna soppan gjorde det hela till en riktigt fest måltid! Gott om näring och goda smaker,

plus ölen :)

Kommentar av Sofia
19 augusti 2010

Otroligt god soppa! Lagade den när vi hade kalas förra hösten, t.o.m fiskhatarna åt både en och två portioner av den... :)

Kommentar av Simon
8 januari 2009

Soppan skar sig när jag hade i saffran... någon som kan förstå varför?

Redaktionens kommentar
Konstigt... inte lätt att svara på. Saffran bör inte göra att den skär sig.
Kommentar av Klasse
7 april 2008

Otroligt god, men 4 personer... Den räckte till 6 personer och alla var hungriga och gillade verkligen soppan! Riktigt lyckad, jag bjöd på den då några vänner hjälpt till att tapetsera i min lägenhet.

Tack!

Kommentar av Per
21 mars 2008

Riktigt god. Nära gränsen till för fet.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...