En av våra läsare, Anders Natander, har skickat in följande smakrika och värmande variant - perfekt för att sätta guldkant på en gråslagen höstdag.

Tack Anders!

Fisksoppa höst/vinter

Receptet är lagom för 4 hungriga personer en kall dag!

Du behöver

  • 2 burkar krossade (eller skalade) tomater
  • 1 burk Crème fraiche (std./lätt)
  • 8 dl mjölk (std./lätt)
  • 2 vitlöksklyftor
  • dill/persilja/koriander efter smak
  • ½ buljongtärning alt fond
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 portionsbit lax
  • 3 dl. fiskblandning (räkor, bläckfisk, musslor, crabsticks, lax, vit fisk – finns olika blandningar)
  • 4 råa skalade potatisar
  • 1 pkt saffran
  • salt o peppar
  • 1 msk mörk sirap
  • Matolja
  • ½ gul lök – eller en hel liten lök

Gör så här

Använd en stor kastrull. Häll i lite olja o hetta upp. Skär potatisen i bitar, ca 3x3 cm stora och lägg i dem när oljan blivit het.

Stek potatisarna i kastrullen under omrörning i 5 minuter, tillsätt grovmalen peppar och salta. Bitarna skall bli lite färgade och mjukna något, sedan är det dags att hälla på tomaterna.

Krossa/pressa vitlöksklyftorna och lägg i dem. Tillsätt buljong/fond. Sänk värmen och låt allt puttra i 10 minuter. Skölj räkor o fisk i ett durkslag så att de tinar något. Skär laxen i lika stora bitar som potatisen.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Hacka/skiva löken och stek den hastigt, och häll den sedan i soppan. Stek fisken; laxen i 1 minut och resten i 30 sekunder, så att den får lite yta.

Tillsätt mjölk och Crème fraiche i soppan, rör om. Tillsätt saffran, sirap, kryddor. Smaka av, salta ev.

Tillsätt fisken, koka varsamt 3-5 minuter under omrörning, tillsätt räkorna – klart att servera – gärna med grovt bröd, öl eller rött/vitt vin!


Kommentar av osignerat
27 december 2010

Underbar soppa! Jag hade även i 2 morötter. Gott!

Kommentar av pelle
6 mars 2009

En kall öl och denna soppan gjorde det hela till en riktigt fest måltid! Gott om näring och goda smaker,

plus ölen :)

Kommentar av Sofia
19 augusti 2010

Otroligt god soppa! Lagade den när vi hade kalas förra hösten, t.o.m fiskhatarna åt både en och två portioner av den... :)

Kommentar av Simon
8 januari 2009

Soppan skar sig när jag hade i saffran... någon som kan förstå varför?

Redaktionens kommentar
Konstigt... inte lätt att svara på. Saffran bör inte göra att den skär sig.
Kommentar av Klasse
7 april 2008

Otroligt god, men 4 personer... Den räckte till 6 personer och alla var hungriga och gillade verkligen soppan! Riktigt lyckad, jag bjöd på den då några vänner hjälpt till att tapetsera i min lägenhet.

Tack!

Kommentar av Per
21 mars 2008

Riktigt god. Nära gränsen till för fet.


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...