En av våra läsare, Anders Natander, har skickat in följande smakrika och värmande variant - perfekt för att sätta guldkant på en gråslagen höstdag.

Tack Anders!

Fisksoppa höst/vinter

Receptet är lagom för 4 hungriga personer en kall dag!

Du behöver

  • 2 burkar krossade (eller skalade) tomater
  • 1 burk Crème fraiche (std./lätt)
  • 8 dl mjölk (std./lätt)
  • 2 vitlöksklyftor
  • dill/persilja/koriander efter smak
  • ½ buljongtärning alt fond
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 portionsbit lax
  • 3 dl. fiskblandning (räkor, bläckfisk, musslor, crabsticks, lax, vit fisk – finns olika blandningar)
  • 4 råa skalade potatisar
  • 1 pkt saffran
  • salt o peppar
  • 1 msk mörk sirap
  • Matolja
  • ½ gul lök – eller en hel liten lök

Gör så här

Använd en stor kastrull. Häll i lite olja o hetta upp. Skär potatisen i bitar, ca 3x3 cm stora och lägg i dem när oljan blivit het.

Stek potatisarna i kastrullen under omrörning i 5 minuter, tillsätt grovmalen peppar och salta. Bitarna skall bli lite färgade och mjukna något, sedan är det dags att hälla på tomaterna.

Krossa/pressa vitlöksklyftorna och lägg i dem. Tillsätt buljong/fond. Sänk värmen och låt allt puttra i 10 minuter. Skölj räkor o fisk i ett durkslag så att de tinar något. Skär laxen i lika stora bitar som potatisen.

Hetta upp en stekpanna med lite olja i. Hacka/skiva löken och stek den hastigt, och häll den sedan i soppan. Stek fisken; laxen i 1 minut och resten i 30 sekunder, så att den får lite yta.

Tillsätt mjölk och Crème fraiche i soppan, rör om. Tillsätt saffran, sirap, kryddor. Smaka av, salta ev.

Tillsätt fisken, koka varsamt 3-5 minuter under omrörning, tillsätt räkorna – klart att servera – gärna med grovt bröd, öl eller rött/vitt vin!


Kommentar av osignerat
27 december 2010

Underbar soppa! Jag hade även i 2 morötter. Gott!

Kommentar av pelle
6 mars 2009

En kall öl och denna soppan gjorde det hela till en riktigt fest måltid! Gott om näring och goda smaker,

plus ölen :)

Kommentar av Sofia
19 augusti 2010

Otroligt god soppa! Lagade den när vi hade kalas förra hösten, t.o.m fiskhatarna åt både en och två portioner av den... :)

Kommentar av Simon
8 januari 2009

Soppan skar sig när jag hade i saffran... någon som kan förstå varför?

Redaktionens kommentar
Konstigt... inte lätt att svara på. Saffran bör inte göra att den skär sig.
Kommentar av Klasse
7 april 2008

Otroligt god, men 4 personer... Den räckte till 6 personer och alla var hungriga och gillade verkligen soppan! Riktigt lyckad, jag bjöd på den då några vänner hjälpt till att tapetsera i min lägenhet.

Tack!

Kommentar av Per
21 mars 2008

Riktigt god. Nära gränsen till för fet.


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...