Lyxig laxsoppa med pasta

Smakrik laxsoppa som går fint att förbereda i god tid innan gästerna kommer. God nog för fredagskvällen men enkel nog en regnig tisdag!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 600 g benfri lax
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 purjolök (ca 75 g)
  • 1/2 fänkål (ca 75 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar går bra)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 250 g pastafjärilar (Farfalle)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • 2 färska tomater
  • svartpeppar

Gör så här:

Finhacka löken, vitlöken och fänkålen. Mjukstek på låg värme i olivolja i botten på en kastrull som är stor nog att rymma soppan.

Tag undan hälften av lök- och fänkålsfräset och lägg åt sidan.

Tillsätt tomatpurén och buljongen. Koka upp och mixa sedan tillsammans med grädden och creme fraichen, gärna med en stavmixer direkt i grytan.

Koka nu pastan i saltat vatten i en annan kastrull. Avbryt när den ännu har lite tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och ställ åt sidan.

Medan pastan kokar skär du laxen i bitar, cirka 2-3 centimeter.

(Fram hit går det bra att förbereda och förvara soppa, pasta och fisk i kyl för att sedan laga klart på bara några minuter.)

Koka upp soppbasen och tillsätt fisken. Låt koka på låg värme, 3-4 minuter tills fisken är precis färdig. Tillsätt pastan och resten av lök- och fänkålsfräset och låt soppan bli varm.

Smaka av soppan med honung, citronsaften och svartpeppar.

Skär tomaterna i små tärningar och toppa soppan med dem precis före serveringen.

Servera gärna soppan med ett ljust, nybakat bröd och extra citronklyftor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sanna-68
26 mars 2012

Mkt god soppa!!!!!

Kommentar av Annelie
31 januari 2012

Detta har blivit en favoritsoppa. Mycket mycket god.

Kommentar av Linnea
15 november 2011

Jag undrar precis som Maja, men antar att det ska vara i soppan och ge den lite tuggmotstånd?

Kommentar av Annci
18 oktober 2011

Supergott!!!!!


Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

En god gratäng är både mättande och nyttig mat. Och dessutom god nog både för vardag och till helgmat. Låt maten koka samman i ugnen medan du gör annat och njut av fantastiska smaker! Prova nya recept på torsk på couscousbädd eller gör en gratäng med pasta, zucchini, fisk och tomat som både är snabblagad och smakrikt. Gratäng är också smidigt att laga om du har rester av potatis kvar – varva ner skivor av kall potatis i en potatisgratäng med korv och färskost och njut!

 gratäng.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...