Lyxig laxsoppa med pasta

Smakrik laxsoppa som går fint att förbereda i god tid innan gästerna kommer. God nog för fredagskvällen men enkel nog en regnig tisdag!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 600 g benfri lax
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 purjolök (ca 75 g)
  • 1/2 fänkål (ca 75 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar går bra)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 250 g pastafjärilar (Farfalle)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • 2 färska tomater
  • svartpeppar

Gör så här:

Finhacka löken, vitlöken och fänkålen. Mjukstek på låg värme i olivolja i botten på en kastrull som är stor nog att rymma soppan.

Tag undan hälften av lök- och fänkålsfräset och lägg åt sidan.

Tillsätt tomatpurén och buljongen. Koka upp och mixa sedan tillsammans med grädden och creme fraichen, gärna med en stavmixer direkt i grytan.

Koka nu pastan i saltat vatten i en annan kastrull. Avbryt när den ännu har lite tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och ställ åt sidan.

Medan pastan kokar skär du laxen i bitar, cirka 2-3 centimeter.

(Fram hit går det bra att förbereda och förvara soppa, pasta och fisk i kyl för att sedan laga klart på bara några minuter.)

Koka upp soppbasen och tillsätt fisken. Låt koka på låg värme, 3-4 minuter tills fisken är precis färdig. Tillsätt pastan och resten av lök- och fänkålsfräset och låt soppan bli varm.

Smaka av soppan med honung, citronsaften och svartpeppar.

Skär tomaterna i små tärningar och toppa soppan med dem precis före serveringen.

Servera gärna soppan med ett ljust, nybakat bröd och extra citronklyftor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sanna-68
26 mars 2012

Mkt god soppa!!!!!

Kommentar av Annelie
31 januari 2012

Detta har blivit en favoritsoppa. Mycket mycket god.

Kommentar av Linnea
15 november 2011

Jag undrar precis som Maja, men antar att det ska vara i soppan och ge den lite tuggmotstånd?

Kommentar av Annci
18 oktober 2011

Supergott!!!!!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com

Kladdkakor

Elegant

Visst kan en kladdkaka vara elegant! Prova kladdkaka med tryffel.

kladdkakor.se


Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

En klassisk kladdkaka brukar bli räddningen när det snabbt behövs fikabröd. Gärna bakad i långpanna om gästerna är många. Men det går lätt att variera smaken och förvandla den enklaste kakan till en lyxfika. Prova ett nytt, läckert recept på kladdkaka med jordnötter. Eller gör en variant med mandelmassa och hackade chokladbitar i kakan. Servera med glass om solen skiner eller vispa grädde till och du har en kaka som passar fint även som efterrätt.

 kladdkakor.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...