Lyxig laxsoppa med pasta

Smakrik laxsoppa som går fint att förbereda i god tid innan gästerna kommer. God nog för fredagskvällen men enkel nog en regnig tisdag!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

  • 600 g benfri lax
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 purjolök (ca 75 g)
  • 1/2 fänkål (ca 75 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 liter fiskbuljong (2 tärningar går bra)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 250 g pastafjärilar (Farfalle)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • 2 färska tomater
  • svartpeppar

Gör så här:

Finhacka löken, vitlöken och fänkålen. Mjukstek på låg värme i olivolja i botten på en kastrull som är stor nog att rymma soppan.

Tag undan hälften av lök- och fänkålsfräset och lägg åt sidan.

Tillsätt tomatpurén och buljongen. Koka upp och mixa sedan tillsammans med grädden och creme fraichen, gärna med en stavmixer direkt i grytan.

Koka nu pastan i saltat vatten i en annan kastrull. Avbryt när den ännu har lite tuggmotstånd. Häll av kokvattnet och ställ åt sidan.

Medan pastan kokar skär du laxen i bitar, cirka 2-3 centimeter.

(Fram hit går det bra att förbereda och förvara soppa, pasta och fisk i kyl för att sedan laga klart på bara några minuter.)

Koka upp soppbasen och tillsätt fisken. Låt koka på låg värme, 3-4 minuter tills fisken är precis färdig. Tillsätt pastan och resten av lök- och fänkålsfräset och låt soppan bli varm.

Smaka av soppan med honung, citronsaften och svartpeppar.

Skär tomaterna i små tärningar och toppa soppan med dem precis före serveringen.

Servera gärna soppan med ett ljust, nybakat bröd och extra citronklyftor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sanna-68
26 mars 2012

Mkt god soppa!!!!!

Kommentar av Annelie
31 januari 2012

Detta har blivit en favoritsoppa. Mycket mycket god.

Kommentar av Linnea
15 november 2011

Jag undrar precis som Maja, men antar att det ska vara i soppan och ge den lite tuggmotstånd?

Kommentar av Annci
18 oktober 2011

Supergott!!!!!


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

Bagels är brödet som sticker ut lite extra. Med sin lite kompakta konsistens och speciella smak som kommer av att brödet både kokas och gräddas i ugn. Det är inte så svårt att baka bagels! Och när du väl upptäckt det bakar du lätt varianter av alla slag. Goda chokladbagels, bagels med frukt eller ostbagels?

Bagels går också utmärkt att servera som tilltugg till soppan, eller klassiskt som snabblunch, fyllda med till exempel färskost!

 bagelsrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...