Räksoppa

Detta är en mustig och smakrik skaldjurssoppa.

Du behöver (för 4 personer)

Räkor

  • 400 g oskalade räkor
  • 3 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • färsk persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 5 dl fiskbuljong, en tärning, eller fiskfond
  • 2 dl vitt vin, gärna torrt
  • 2-3 dl grädde
  • 1/4 kryddmått cayennepeppar
  • salt
  • gärna 2-3 msk konjak

 

Gör så här

Skala räkorna, spar skalen - de skall ge smak åt soppan!

Koka upp fiskbuljongen.

Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint.

Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta. Låt det inte få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet.

Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var extremt försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom!

Koka ytterligare några minuter. Vispa i ytterligare någon matsked smör.

Sila soppan genom finmaskig sil. Smaka av igen - var noga med att salta lagom.

Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma.

Servera med ett tort vitt vin.


Kommentar av Louise
29 december 2013

Tack för receptet!

Detta blev våran middag idag. Smakade som en soppa på en riktigt lyxig restaurang.

Lade i pyttelite saffran också och dekorerade med dill. Så gott!

Kommentar av gunnel j
20 januari 2010

låter jättegott

Kommentar av polleriana
19 mars 2010

mycket god soppa, fyllig och smakrik, den kommer jag att tillaga fler gånger

Kommentar av Linda ;D
27 oktober 2010

Jätte tack för receptet :D

Kommentar av Ellen
8 november 2010

Måndagssoppa. Tack för receptet. Så fick gubben middag idag också. ;)

Kommentar av b.t
7 augusti 2008

mycket god och mustig soppa

Kommentar av Sofia
13 mars 2008

Mmm så gott! Tack för att ni delar med er av dessa höjdarrecept!

Den här sidan lägger jag till bland mina favoriter direkt!

Jag kommer nog att prova mig igenom alla recepten. På återhörande!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se


Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

Vägen till en lyckad risotto är att späda den med lite buljong i taget medan den koka samman. Den får aldrig koka torrt! Tänker du bara på det är det lätt att lyckas med både svamprisotto, saffransrisotto och risotto med salami. Eller varför inte risotto med fänkål och ruccola eller paprika och timjan?
Risotto med räkor är ett lätt sätt att ordna festmat. Vill du höja smaken ytterligare ett steg utgår du från hela räkor och kokar en fond av skalen som du sedan använder till risotton. Riktigt gott och väldigt lätt att lyckas med!

 risotto.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...