Räksoppa

Detta är en mustig och smakrik skaldjurssoppa.

Du behöver (för 4 personer)

Räkor

  • 400 g oskalade räkor
  • 3 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • färsk persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 5 dl fiskbuljong, en tärning, eller fiskfond
  • 2 dl vitt vin, gärna torrt
  • 2-3 dl grädde
  • 1/4 kryddmått cayennepeppar
  • salt
  • gärna 2-3 msk konjak

 

Gör så här

Skala räkorna, spar skalen - de skall ge smak åt soppan!

Koka upp fiskbuljongen.

Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint.

Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta. Låt det inte få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet.

Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var extremt försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom!

Koka ytterligare några minuter. Vispa i ytterligare någon matsked smör.

Sila soppan genom finmaskig sil. Smaka av igen - var noga med att salta lagom.

Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma.

Servera med ett tort vitt vin.


Kommentar av Louise
29 december 2013

Tack för receptet!

Detta blev våran middag idag. Smakade som en soppa på en riktigt lyxig restaurang.

Lade i pyttelite saffran också och dekorerade med dill. Så gott!

Kommentar av gunnel j
20 januari 2010

låter jättegott

Kommentar av polleriana
19 mars 2010

mycket god soppa, fyllig och smakrik, den kommer jag att tillaga fler gånger

Kommentar av Linda ;D
27 oktober 2010

Jätte tack för receptet :D

Kommentar av Ellen
8 november 2010

Måndagssoppa. Tack för receptet. Så fick gubben middag idag också. ;)

Kommentar av b.t
7 augusti 2008

mycket god och mustig soppa

Kommentar av Sofia
13 mars 2008

Mmm så gott! Tack för att ni delar med er av dessa höjdarrecept!

Den här sidan lägger jag till bland mina favoriter direkt!

Jag kommer nog att prova mig igenom alla recepten. På återhörande!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

Jag är knappast ensam om att älska choklad, av alla slag. Få smaker går att använda till så mycket gott. Från en enkel chokladmuffins eller en god kladdkaka till riktigt stora smakupplevelser.

Och finns det egentligen någon efterrätt som står sig lika väl som en riktigt god chokladkaka? Tveksamt, tycker jag...

Prova ett nytt recept på en riktigt läcker chokladkaka, full med smak och fylld med härlig chokladtryffel! Detta är en av mina absoluta favoriter till efterrätt just nu. Prova så förstår ni varför!

Chokladfyllda hälsningar från pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...