Räksoppa

Detta är en mustig och smakrik skaldjurssoppa.

Du behöver (för 4 personer)

Räkor

  • 400 g oskalade räkor
  • 3 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • färsk persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl - gärna idealmjöl
  • 5 dl fiskbuljong, en tärning, eller fiskfond
  • 2 dl vitt vin, gärna torrt
  • 2-3 dl grädde
  • 1/4 kryddmått cayennepeppar
  • salt
  • gärna 2-3 msk konjak

 

Gör så här

Skala räkorna, spar skalen - de skall ge smak åt soppan!

Koka upp fiskbuljongen.

Skala och finhacka lök och morot. Klipp persiljan fint.

Fräs löken, moroten och persiljan i lite smör i en gryta. Låt det inte få färg. Tillsätt tomatpurén och räkskalen. Strö i mjölet, och späd långsamt under omrörning med buljongen och vinet.

Koka soppan i 8-10 minuter. Tillsätt grädden, och smaka av med salt och gärna lite konjak. Var extremt försiktig med cayennepepparn - styrkan växer allt eftersom!

Koka ytterligare några minuter. Vispa i ytterligare någon matsked smör.

Sila soppan genom finmaskig sil. Smaka av igen - var noga med att salta lagom.

Räkorna får absolut inte koka, men låt dem gärna ligga några minuter i soppan för att bli varma.

Servera med ett tort vitt vin.


Kommentar av Louise
29 december 2013

Tack för receptet!

Detta blev våran middag idag. Smakade som en soppa på en riktigt lyxig restaurang.

Lade i pyttelite saffran också och dekorerade med dill. Så gott!

Kommentar av gunnel j
20 januari 2010

låter jättegott

Kommentar av polleriana
19 mars 2010

mycket god soppa, fyllig och smakrik, den kommer jag att tillaga fler gånger

Kommentar av Linda ;D
27 oktober 2010

Jätte tack för receptet :D

Kommentar av Ellen
8 november 2010

Måndagssoppa. Tack för receptet. Så fick gubben middag idag också. ;)

Kommentar av b.t
7 augusti 2008

mycket god och mustig soppa

Kommentar av Sofia
13 mars 2008

Mmm så gott! Tack för att ni delar med er av dessa höjdarrecept!

Den här sidan lägger jag till bland mina favoriter direkt!

Jag kommer nog att prova mig igenom alla recepten. På återhörande!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Höstlov

Baka på höstlovet

Höstlovet blåser in över oss. Kura inne och baka! Ögongodis är en Halloween-vänlig variant av chokladbollar som passar bra att baka tillsammans.

halloweenrecept.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se


Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

Nybakat bröd till maten förvandlar middagen till festmat. Att baka bröd med god fyllning är alltid ett bra knep att lätt fixa det lilla extra. Använd långpannan och välj mellan tre goda varianter på samma typ av bröd. Lättbakat, snabbt och gott! Ett läckert pestobröd med sesamfrön passar såväl grytor som till soppa. Smakrikt blir det med ostbröd med solrosfrön. Eller lägg i soltorkade tomater och baka ett gott olivbröd som passar de fleras varmrätter med tomat i. God mathelg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...