En av våra läsare,  Jonas Arvén, har skickat in följande recept på en värmande kräftsoppa. Tack till Jonas!

Kräftsoppa

Du behöver

  •  2 stora morötter
  •  olivolja
  •  salt
  •  svartpeppar
  •  idealmjöl
  •  1 liter vatten
  •  1 matsked fiskfond
  •  400g mjuk kräftost
  •  2dl crème fraishe
  •  150g kräftstjärtar
  •  dill

Gör så här

Riv 2 stora morötter på grövsta. Bryn morötterna i olivolja. Strö salt och svartpeppar på. Häll i 1 liter vatten. Strö i ett par matskedar idealmjöl.
  Blanda i 1 matsked fiskfond. Koka en stund (ca 5 minuter) och rör om hela tiden. Blanda i 400g kräftost och crème fraishe.
 Koka i några minuter (ca 3 minuter). Häll i kräftstjärtarna och värm upp ordentligen, men se till att det inte kokar (annars förstörs kräftstjärtarna).
 Klipp i lite dill.


Kommentar av Carina Larsson
20 april 2011

Hej! Jag bara undrar till hur många personer denna kräftsoppa är till ?

Redaktionens kommentar
2-4 personer. Det vill säga - 2 om det är den enda rätten utan tillbehör. Och 4 om det är en förrätt eller serveras med mycket tillbehör.
Kommentar av osignerat
18 juni 2009

Låter gott. Det måste provas // Ingemar

Kommentar av peder pterson
3 november 2010

Jag gör en liknande soppa men minska på vattnet med lika mycket som det kräftspad från stjärtarna ca: 2dl.

Tillsätt gärna 1-2 msk.konjak och 1 krm.cayennepeppar om du önskar lite hetta .

Ett gott bröd + stark ost (Västerbotten) och en klick cream fraiché smakar bra .

Vitt vin typ; Riesling #96992el.5962

Bon appétit! Betyg ; 5 kockknivar


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Bröd till jul

Julens bästa bröd

Kryddigt, mustigt julbröd passar inte bara på julbordet. Njut hela december av julens bästa bröd!

Att baka vörtbröd är tradition sedan 1600-talet i Sverige. Vörten görs av mältad säd och används till att göra öl. Den är mörk och smakrik och gör vörtbrödet fullt av smak och färg. Numera används oftast vörtmix på påse eller flytande vört. Gott julbröd kan också bakas på porter. Vi bjuder på ett kryddigt, lite sött bröd som är typiskt i svensk tradition med smak av fänkål, anis och pomerans.

Glöm inte knäckebrödet, förresten! Förvara det torrt så håller det länge. Till sillen eller skinkan eller en enkel skiva ost förtjänar knäckebrödet, bakat på surdeg, en hedersplats på julbordet.

 hembakatbrod.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...