En av våra läsare,  Jonas Arvén, har skickat in följande recept på en värmande kräftsoppa. Tack till Jonas!

Kräftsoppa

Du behöver

  •  2 stora morötter
  •  olivolja
  •  salt
  •  svartpeppar
  •  idealmjöl
  •  1 liter vatten
  •  1 matsked fiskfond
  •  400g mjuk kräftost
  •  2dl crème fraishe
  •  150g kräftstjärtar
  •  dill

Gör så här

Riv 2 stora morötter på grövsta. Bryn morötterna i olivolja. Strö salt och svartpeppar på. Häll i 1 liter vatten. Strö i ett par matskedar idealmjöl.
  Blanda i 1 matsked fiskfond. Koka en stund (ca 5 minuter) och rör om hela tiden. Blanda i 400g kräftost och crème fraishe.
 Koka i några minuter (ca 3 minuter). Häll i kräftstjärtarna och värm upp ordentligen, men se till att det inte kokar (annars förstörs kräftstjärtarna).
 Klipp i lite dill.


Kommentar av Carina Larsson
20 april 2011

Hej! Jag bara undrar till hur många personer denna kräftsoppa är till ?

Redaktionens kommentar
2-4 personer. Det vill säga - 2 om det är den enda rätten utan tillbehör. Och 4 om det är en förrätt eller serveras med mycket tillbehör.
Kommentar av osignerat
18 juni 2009

Låter gott. Det måste provas // Ingemar

Kommentar av peder pterson
3 november 2010

Jag gör en liknande soppa men minska på vattnet med lika mycket som det kräftspad från stjärtarna ca: 2dl.

Tillsätt gärna 1-2 msk.konjak och 1 krm.cayennepeppar om du önskar lite hetta .

Ett gott bröd + stark ost (Västerbotten) och en klick cream fraiché smakar bra .

Vitt vin typ; Riesling #96992el.5962

Bon appétit! Betyg ; 5 kockknivar


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

När jag drev café var kladdkakan en av våra verkliga storsäljare - vi älskar kladdkaka i detta land!

Kanske för att det finns en kladdkakaka för varje tillfälle.Vardagsfika eller buffé, barnkalas eller släktträff ? kladdkakan platsar och är lätt att lyckas med.

Prova en god kladdkaka med mörk choklad, eller kanske en seg och härlig kolakladdkaka?

Kladdkaka går också fint att baka helt utan ägg ? prova ett recept på chokladkladdkaka. För den som inte tål gluten finns en glutenfri variant. Och självklart går det att göra en god kladdkaka helt mjölkfri!

De knappa 20 minuter det tar att grädda kakan räcker fint för att duka och brygga kaffe. Om du inte använder tiden till att slicka ren bunken, förstås!

 kladdkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...