En av våra läsare,  Jonas Arvén, har skickat in följande recept på en värmande kräftsoppa. Tack till Jonas!

Kräftsoppa

Du behöver

  •  2 stora morötter
  •  olivolja
  •  salt
  •  svartpeppar
  •  idealmjöl
  •  1 liter vatten
  •  1 matsked fiskfond
  •  400g mjuk kräftost
  •  2dl crème fraishe
  •  150g kräftstjärtar
  •  dill

Gör så här

Riv 2 stora morötter på grövsta. Bryn morötterna i olivolja. Strö salt och svartpeppar på. Häll i 1 liter vatten. Strö i ett par matskedar idealmjöl.
  Blanda i 1 matsked fiskfond. Koka en stund (ca 5 minuter) och rör om hela tiden. Blanda i 400g kräftost och crème fraishe.
 Koka i några minuter (ca 3 minuter). Häll i kräftstjärtarna och värm upp ordentligen, men se till att det inte kokar (annars förstörs kräftstjärtarna).
 Klipp i lite dill.


Kommentar av Carina Larsson
20 april 2011

Hej! Jag bara undrar till hur många personer denna kräftsoppa är till ?

Redaktionens kommentar
2-4 personer. Det vill säga - 2 om det är den enda rätten utan tillbehör. Och 4 om det är en förrätt eller serveras med mycket tillbehör.
Kommentar av osignerat
18 juni 2009

Låter gott. Det måste provas // Ingemar

Kommentar av peder pterson
3 november 2010

Jag gör en liknande soppa men minska på vattnet med lika mycket som det kräftspad från stjärtarna ca: 2dl.

Tillsätt gärna 1-2 msk.konjak och 1 krm.cayennepeppar om du önskar lite hetta .

Ett gott bröd + stark ost (Västerbotten) och en klick cream fraiché smakar bra .

Vitt vin typ; Riesling #96992el.5962

Bon appétit! Betyg ; 5 kockknivar


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...