En av våra läsare,  Jonas Arvén, har skickat in följande recept på en värmande kräftsoppa. Tack till Jonas!

Kräftsoppa

Du behöver

  •  2 stora morötter
  •  olivolja
  •  salt
  •  svartpeppar
  •  idealmjöl
  •  1 liter vatten
  •  1 matsked fiskfond
  •  400g mjuk kräftost
  •  2dl crème fraishe
  •  150g kräftstjärtar
  •  dill

Gör så här

Riv 2 stora morötter på grövsta. Bryn morötterna i olivolja. Strö salt och svartpeppar på. Häll i 1 liter vatten. Strö i ett par matskedar idealmjöl.
  Blanda i 1 matsked fiskfond. Koka en stund (ca 5 minuter) och rör om hela tiden. Blanda i 400g kräftost och crème fraishe.
 Koka i några minuter (ca 3 minuter). Häll i kräftstjärtarna och värm upp ordentligen, men se till att det inte kokar (annars förstörs kräftstjärtarna).
 Klipp i lite dill.


Kommentar av Carina Larsson
20 april 2011

Hej! Jag bara undrar till hur många personer denna kräftsoppa är till ?

Redaktionens kommentar
2-4 personer. Det vill säga - 2 om det är den enda rätten utan tillbehör. Och 4 om det är en förrätt eller serveras med mycket tillbehör.
Kommentar av osignerat
18 juni 2009

Låter gott. Det måste provas // Ingemar

Kommentar av peder pterson
3 november 2010

Jag gör en liknande soppa men minska på vattnet med lika mycket som det kräftspad från stjärtarna ca: 2dl.

Tillsätt gärna 1-2 msk.konjak och 1 krm.cayennepeppar om du önskar lite hetta .

Ett gott bröd + stark ost (Västerbotten) och en klick cream fraiché smakar bra .

Vitt vin typ; Riesling #96992el.5962

Bon appétit! Betyg ; 5 kockknivar


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...