En av våra läsare,  Jonas Arvén, har skickat in följande recept på en värmande kräftsoppa. Tack till Jonas!

Kräftsoppa

Du behöver

  •  2 stora morötter
  •  olivolja
  •  salt
  •  svartpeppar
  •  idealmjöl
  •  1 liter vatten
  •  1 matsked fiskfond
  •  400g mjuk kräftost
  •  2dl crème fraishe
  •  150g kräftstjärtar
  •  dill

Gör så här

Riv 2 stora morötter på grövsta. Bryn morötterna i olivolja. Strö salt och svartpeppar på. Häll i 1 liter vatten. Strö i ett par matskedar idealmjöl.
  Blanda i 1 matsked fiskfond. Koka en stund (ca 5 minuter) och rör om hela tiden. Blanda i 400g kräftost och crème fraishe.
 Koka i några minuter (ca 3 minuter). Häll i kräftstjärtarna och värm upp ordentligen, men se till att det inte kokar (annars förstörs kräftstjärtarna).
 Klipp i lite dill.


Kommentar av Carina Larsson
20 april 2011

Hej! Jag bara undrar till hur många personer denna kräftsoppa är till ?

Redaktionens kommentar
2-4 personer. Det vill säga - 2 om det är den enda rätten utan tillbehör. Och 4 om det är en förrätt eller serveras med mycket tillbehör.
Kommentar av osignerat
18 juni 2009

Låter gott. Det måste provas // Ingemar

Kommentar av peder pterson
3 november 2010

Jag gör en liknande soppa men minska på vattnet med lika mycket som det kräftspad från stjärtarna ca: 2dl.

Tillsätt gärna 1-2 msk.konjak och 1 krm.cayennepeppar om du önskar lite hetta .

Ett gott bröd + stark ost (Västerbotten) och en klick cream fraiché smakar bra .

Vitt vin typ; Riesling #96992el.5962

Bon appétit! Betyg ; 5 kockknivar


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Muffins

Räddningen i en veckad pappersform

När det plötsligt knackar på dörren är det skönt att ha en snabb fikalösning till hands. Kladdkakemuffins kan vara räddningen!

bakakaka.se

Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

semlor.nu


Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...