Musselsoppa med musslor

Du behöver (4 personer)

  • 30 - 40 färska blåmusslor (eller i nödfall konserverade)
  • 1 gul lök
  • rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 dl vitt vin
  • 1/2 liter fiskbuljong
  • ett par tre dl vispgrädde
  • vitlök
  • vitpeppar
  • färsk persilja
  • ett par msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • kryddkrasse, eller dylikt
  • salt

Gör så här

Kontrollera blåmusslorna noga så att de alla är vid liv. Skölj och borsta av dem i kallt vatten. Koka upp fiskbuljongen och vinet tillsammans med lök, peppar och persiljestjälkar. Lägg i musslorna och koka under lock några minuter, tills alla öppnat sig.

Sila från buljongen (spar den till soppan!). Låt musslorna svalna och tag bort skalen.

Riv någon dl rotselleri och stirmla purjolöken. Fräs dem i en rymlig gryta utan att de får färg. Pudra över möjölet och tillsätt tomatpurén. Späd varsamt med bujlongen och grädden. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter.

Smaka av soppan med salt, färska kryddor, och lite smör. Blanda i musslorna och låt inte soppan koka mer.

Servera gärna med nybakt bröd och en smakrik ost.

 


Kommentar av Nenne
24 mars 2008

En underbart god musselsoppa!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Chokladbollar

Baka de godaste chokladbollarna!

Chokladbollar måste inte smaka barnkalas. Har du tröttnat på klassikern med kokos kan du prova våra chokladbollar med kakao nibs!

smakakor.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

Pizza är maträtten som kan vara allt från billig skräpmat till en riktigt utsökt måltid. Bakar du din pizza själv kan du vara säker på att få bra råvaror och högsta klass på pizzan!

Nu slår vi upp portarna för en sajt med recept för dig som älskar pizza! Prova något av recepten på pizzadeg, dra nytta av tipsen och använd recepten för att baka de klassiska pizzorna.

Från Vesuvio till Quattro stagioni eller Calzone. Eller kanske en Gorgonzola? Lycka till med pizzafesten önskar pepparochsalt.se!

 bakapizza.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...