Musselsoppa med musslor

Du behöver (4 personer)

  • 30 - 40 färska blåmusslor (eller i nödfall konserverade)
  • 1 gul lök
  • rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 dl vitt vin
  • 1/2 liter fiskbuljong
  • ett par tre dl vispgrädde
  • vitlök
  • vitpeppar
  • färsk persilja
  • ett par msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • kryddkrasse, eller dylikt
  • salt

Gör så här

Kontrollera blåmusslorna noga så att de alla är vid liv. Skölj och borsta av dem i kallt vatten. Koka upp fiskbuljongen och vinet tillsammans med lök, peppar och persiljestjälkar. Lägg i musslorna och koka under lock några minuter, tills alla öppnat sig.

Sila från buljongen (spar den till soppan!). Låt musslorna svalna och tag bort skalen.

Riv någon dl rotselleri och stirmla purjolöken. Fräs dem i en rymlig gryta utan att de får färg. Pudra över möjölet och tillsätt tomatpurén. Späd varsamt med bujlongen och grädden. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter.

Smaka av soppan med salt, färska kryddor, och lite smör. Blanda i musslorna och låt inte soppan koka mer.

Servera gärna med nybakt bröd och en smakrik ost.

 


Kommentar av Nenne
24 mars 2008

En underbart god musselsoppa!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se


Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

Vi är mitt uppe i svampälskarnas årstid och skogen är fylld med fin svamp. Svamp ger fin smak åt en rad rätter. Och det behöver inte ta lång tid att lyckas – en lätt svampsoppa eller stuvning till crepes går fort. Likaså en god viltpaj eller viltgryta. Att laga vardagspasta med festsmak gör du lätt i en svamppytt med tortellini, kyckling och skogssvamp. Garanterad svamplycka för alla!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...