Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

Du behöver (4 personer)

design image

  • 1 kg blandade fiskfiléer - gärna 6 olika sorter
  • 250 g oskalade räkor
  • 250 g skalade musslor, färska eller på burk
  • ett par gula lökar
  • 12 dl vatten
  • 1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
  • lite rivet citronskal
  • vitlök
  • 1 burkar krossade tomater
  • 1 msk olivolja
  • dill eller persilja
  • lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • torr sherry (alternativt pressad citron)

Gör så här

Rensa, (tina), skölj och dela fisken. Skala räkorna. Ta vara på eventella fiskhuvuden, skrov och räkskal.

Koka skalen och huvudena tillsammans med lagerblad, persilje- eller dillstjälkar, salt och peppar i en dryg liter vatten i 10-15 minuter. Sila från buljongen med en finmaskig sil.

Skala och hacka löken, fräs den i smör i en rymlig gryta - låt den inte få färg. Tillsätt vitlök (ett par klyftor) och tomatkross, fiskbuljongen och kryddor inklusive citronskal. Låt koka några minuter.

Lägg i fiskefiéerna. Sjud fisken i 3-5 minuter - inte för länge! Tag soppan från värmen och lägg i räkor och musslor med eventullet spad. Smaka av med sherryn och salt.

Servera med nybakat bröd och aioli.


Kommentar av Barbro H
9 april 2012

Det här blir säkert gott. Ett recept på aioli skulle sitta bra. Och förslag på bröd tack.

Redaktionens kommentar
Aioli hittar du här: http://www.dressingrecept.se/aioli. Och ett gott bröd, det är förstås en smaksak. Ta en titt på hembakatbrod.se, kanske kan det luftiga dinkelbrödet passa till?
Kommentar av ?
16 december 2009

Saffran?

Svar av Maria
16 oktober 2011

Jag brukar alltid göra fransk fisksoppa med saffran. Det låg kvar på köksbordet, glömde av det - kom inte på det förrän jag såg din kommentar och vi har redan ätit upp fisksoppan. Den blev jättegod - utan saffran! Vi hade dry martini i istället för sherry.

Kommentar av Béatrice
8 maj 2009

Hej! Later jattegott jag ska prova kvall. Jag antar att man skar fileerna mindre bitar kanske 4 cm?

Trevlig helg!

Redaktionens kommentar
Jo, det är all idé att skära fisken i mindre bitar om de är stora.
Kommentar av atta
25 december 2008

hej, jag skulle tillsätta lite potatis ocyh till sist musslor.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...