Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

Du behöver (4 personer)

design image

  • 1 kg blandade fiskfiléer - gärna 6 olika sorter
  • 250 g oskalade räkor
  • 250 g skalade musslor, färska eller på burk
  • ett par gula lökar
  • 12 dl vatten
  • 1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
  • lite rivet citronskal
  • vitlök
  • 1 burkar krossade tomater
  • 1 msk olivolja
  • dill eller persilja
  • lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • torr sherry (alternativt pressad citron)

Gör så här

Rensa, (tina), skölj och dela fisken. Skala räkorna. Ta vara på eventella fiskhuvuden, skrov och räkskal.

Koka skalen och huvudena tillsammans med lagerblad, persilje- eller dillstjälkar, salt och peppar i en dryg liter vatten i 10-15 minuter. Sila från buljongen med en finmaskig sil.

Skala och hacka löken, fräs den i smör i en rymlig gryta - låt den inte få färg. Tillsätt vitlök (ett par klyftor) och tomatkross, fiskbuljongen och kryddor inklusive citronskal. Låt koka några minuter.

Lägg i fiskefiéerna. Sjud fisken i 3-5 minuter - inte för länge! Tag soppan från värmen och lägg i räkor och musslor med eventullet spad. Smaka av med sherryn och salt.

Servera med nybakat bröd och aioli.


Kommentar av Barbro H
9 april 2012

Det här blir säkert gott. Ett recept på aioli skulle sitta bra. Och förslag på bröd tack.

Redaktionens kommentar
Aioli hittar du här: http://www.dressingrecept.se/aioli. Och ett gott bröd, det är förstås en smaksak. Ta en titt på hembakatbrod.se, kanske kan det luftiga dinkelbrödet passa till?
Kommentar av ?
16 december 2009

Saffran?

Svar av Maria
16 oktober 2011

Jag brukar alltid göra fransk fisksoppa med saffran. Det låg kvar på köksbordet, glömde av det - kom inte på det förrän jag såg din kommentar och vi har redan ätit upp fisksoppan. Den blev jättegod - utan saffran! Vi hade dry martini i istället för sherry.

Kommentar av Béatrice
8 maj 2009

Hej! Later jattegott jag ska prova kvall. Jag antar att man skar fileerna mindre bitar kanske 4 cm?

Trevlig helg!

Redaktionens kommentar
Jo, det är all idé att skära fisken i mindre bitar om de är stora.
Kommentar av atta
25 december 2008

hej, jag skulle tillsätta lite potatis ocyh till sist musslor.


Påskrecept

Alla påskhelgens recept!

Årets stora mathelg är här. Påsken rymmer allt från ägg och lamm till påskgodis!

Lax, lamm och ägg eller ljummen rödbetssallad och paj? På påskbordet ryms massor av goda rätter. Och det måste inte vara samma år till år. Variera laxen och lammsteken med lättare rätter som fräsch räksallad med äpple eller potatissallad med citron och dill.
Bor du i södra Sverige kan en tallrik rykande nässelsoppa vara en perfekt förrätt. Passar utmärkt med ägg i alla former.
16 kilo godis om året äter vi i snitt per person i Sverige. Och påsken är utan tvekan lösgodisets högtid. Men hemgjort godis är både godare, roligare att bjuda på och ofta lite nyttigare. Hemgjorda chokladägg, choklad-och nötbollar eller vit tryffel med lime … kanske chokladkrisp eller brända mandlar med apelsinsmak. Kanske enkla marispanägg som alla kan vara med och pyssla?

Glad Påsk önskar pepparochsalt.se!

 påskgodisrecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se


Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

Med en enkel mixer kan du skapa underverk i köket. En slät soppa lockar många gånger fram smaken på ett helt nytt sätt. Och det är till på köpet lättlagad mat, som räcker till många.

Prova ett populärt recept på morotssoppa, enkel, nyttig och riktigt god! Eller laga en potatissoppa till kvällen. Kanske en nyttig och vegansk basilikasoppa?

Själva föredrar vi förstås ett helt nytt recept på riktigt god ost- och svampsoppa. En favoritsoppa att njuta av tillsammans med ett gott bröd!

Godare middag, på er!

 sopprecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...