Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

Du behöver (4 personer)

design image

  • 1 kg blandade fiskfiléer - gärna 6 olika sorter
  • 250 g oskalade räkor
  • 250 g skalade musslor, färska eller på burk
  • ett par gula lökar
  • 12 dl vatten
  • 1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
  • lite rivet citronskal
  • vitlök
  • 1 burkar krossade tomater
  • 1 msk olivolja
  • dill eller persilja
  • lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • torr sherry (alternativt pressad citron)

Gör så här

Rensa, (tina), skölj och dela fisken. Skala räkorna. Ta vara på eventella fiskhuvuden, skrov och räkskal.

Koka skalen och huvudena tillsammans med lagerblad, persilje- eller dillstjälkar, salt och peppar i en dryg liter vatten i 10-15 minuter. Sila från buljongen med en finmaskig sil.

Skala och hacka löken, fräs den i smör i en rymlig gryta - låt den inte få färg. Tillsätt vitlök (ett par klyftor) och tomatkross, fiskbuljongen och kryddor inklusive citronskal. Låt koka några minuter.

Lägg i fiskefiéerna. Sjud fisken i 3-5 minuter - inte för länge! Tag soppan från värmen och lägg i räkor och musslor med eventullet spad. Smaka av med sherryn och salt.

Servera med nybakat bröd och aioli.


Kommentar av Barbro H
9 april 2012

Det här blir säkert gott. Ett recept på aioli skulle sitta bra. Och förslag på bröd tack.

Redaktionens kommentar
Aioli hittar du här: http://www.dressingrecept.se/aioli. Och ett gott bröd, det är förstås en smaksak. Ta en titt på hembakatbrod.se, kanske kan det luftiga dinkelbrödet passa till?
Kommentar av ?
16 december 2009

Saffran?

Svar av Maria
16 oktober 2011

Jag brukar alltid göra fransk fisksoppa med saffran. Det låg kvar på köksbordet, glömde av det - kom inte på det förrän jag såg din kommentar och vi har redan ätit upp fisksoppan. Den blev jättegod - utan saffran! Vi hade dry martini i istället för sherry.

Kommentar av Béatrice
8 maj 2009

Hej! Later jattegott jag ska prova kvall. Jag antar att man skar fileerna mindre bitar kanske 4 cm?

Trevlig helg!

Redaktionens kommentar
Jo, det är all idé att skära fisken i mindre bitar om de är stora.
Kommentar av atta
25 december 2008

hej, jag skulle tillsätta lite potatis ocyh till sist musslor.


Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

bakabullar.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

Paj är lättlagad mat. Och god! En stor fördel är att de flesta matpajer går utmärkt att göra i förväg och värma just när det är tid.

Ett nytt recept som gör sig kall eller ljummen är polentapaj - en god, vegetarisk paj där pajen ska svalna helt innan fyllningen stelnat. En perfekt paj att göra i förväg alltså och en fin smakkombination, med majsgryn, oliver, rosmarin, vitlök och lagrad ost.

Servera kall eller värm strax innan serveringen. Soltorkade tomater, rostade solrosfrön och en god sallad passar fint till!

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Kanelkalas

Kanelbulle och mjölk, tack! Här en variant på vår allra mest älskade bulle, med äppelmos!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...