Bouillabaisse - Fransk fisksoppa

Du behöver (4 personer)

design image

  • 1 kg blandade fiskfiléer - gärna 6 olika sorter
  • 250 g oskalade räkor
  • 250 g skalade musslor, färska eller på burk
  • ett par gula lökar
  • 12 dl vatten
  • 1/2 liter fiskbuljong, en tärning eller fiskfond
  • lite rivet citronskal
  • vitlök
  • 1 burkar krossade tomater
  • 1 msk olivolja
  • dill eller persilja
  • lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • torr sherry (alternativt pressad citron)

Gör så här

Rensa, (tina), skölj och dela fisken. Skala räkorna. Ta vara på eventella fiskhuvuden, skrov och räkskal.

Koka skalen och huvudena tillsammans med lagerblad, persilje- eller dillstjälkar, salt och peppar i en dryg liter vatten i 10-15 minuter. Sila från buljongen med en finmaskig sil.

Skala och hacka löken, fräs den i smör i en rymlig gryta - låt den inte få färg. Tillsätt vitlök (ett par klyftor) och tomatkross, fiskbuljongen och kryddor inklusive citronskal. Låt koka några minuter.

Lägg i fiskefiéerna. Sjud fisken i 3-5 minuter - inte för länge! Tag soppan från värmen och lägg i räkor och musslor med eventullet spad. Smaka av med sherryn och salt.

Servera med nybakat bröd och aioli.


Kommentar av Barbro H
9 april 2012

Det här blir säkert gott. Ett recept på aioli skulle sitta bra. Och förslag på bröd tack.

Redaktionens kommentar
Aioli hittar du här: http://www.dressingrecept.se/aioli. Och ett gott bröd, det är förstås en smaksak. Ta en titt på hembakatbrod.se, kanske kan det luftiga dinkelbrödet passa till?
Kommentar av ?
16 december 2009

Saffran?

Svar av Maria
16 oktober 2011

Jag brukar alltid göra fransk fisksoppa med saffran. Det låg kvar på köksbordet, glömde av det - kom inte på det förrän jag såg din kommentar och vi har redan ätit upp fisksoppan. Den blev jättegod - utan saffran! Vi hade dry martini i istället för sherry.

Kommentar av Béatrice
8 maj 2009

Hej! Later jattegott jag ska prova kvall. Jag antar att man skar fileerna mindre bitar kanske 4 cm?

Trevlig helg!

Redaktionens kommentar
Jo, det är all idé att skära fisken i mindre bitar om de är stora.
Kommentar av atta
25 december 2008

hej, jag skulle tillsätta lite potatis ocyh till sist musslor.


Höstsoppa

Svampsopporna som värmer bäst efter skogsturen!

Varm mat är ett måste när höstregnen drar in. En ångande skål mustig svampsoppa värmer både mage och frusna själar.

Efter regn kommer svamp. Nu är tiden för de riktigt stora skördarna av höstkantareller. Och få rätter passar lika efter skogsturen som en skål het svampsoppa!
De flesta matsvampar passar, använd gärna soppar eller just trattkantareller. Gör en enkel svampsoppa med lök eller mixa en slät och krämig svampsoppa med gräddig smak! Gillar du att experimentera kan du utgå från vårt grundrecept på svampsoppa – en bra bas att smaksätta själv.
Svamp passar utmärkt tillsammans med en mängd råvaror. Prova en riktig favorit – svampsoppa med ost. En krämig festsoppa som också är en bra förrätt.
Eller gör en svamp– och squashsoppa, en riktigt bra kombination för en höstsoppa.
Vill du äta helt veganskt? Då är en svamp– och potatissoppa ett smakrikt allternativt som passar alla! Servera gärna soppan med rostade nötter eller pumpafrön som gästerna själva kan strö över tallriken.

Trevlig svamptur!

 sopprecept.se

Morotskaka

Morotskaka + lime

Det pratas om att vi ska äta mera grönt. Vi slår ett slag för morotskakan!

morotskaka.com

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

Sockerkakan är en trygg natur som sällan gör oss besvikna. Lättbakad och tål att både frysas och ligga i framme någon dag. Och så är den lätt att variera i det oändliga. Inte konstigt att den fortfarande är en av våra absoluta fikafavoriter!
Prova ett enkelt grundrecept på lättbakad och billig sockerkaka. Smaksätt den efter eget tycke eller gör en god citronsockerkaka med nytt recept. Lätt att lyckas med, saftig och med en fin citronsmak.
Citron eller choklad? En god chokladsockerkaka är aldrig fel. Eller en vanlig, saftig sockerkaka som håller länge utan att bli torr.
Vill du prova någonting annorlunda bakar du en gammaldags sockerkaka, utan fett och med lika delar ägg, socker och mjöl. Roligt och riktigt gott.
Glutenfritt? Javisst! Det går fint att baka glutenfri sockerkaka. Här är ett nytt recept med mandel och chokladtäcke!
Ha en riktigt skön fikastund!

 sockerkakor.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Grytor

Rotfruktsgryta med korv En kryddig gryta som värmer lika bra helg som vardag.
Prenumerera direkt! Gratis!

Hemlagat godis

Gräddkola Inget slår hemkokt kola i godispåsen. Det är enklare än du tror, håll koll på när kolan är färdig bara (och försök hålla dig från att smaka brännhet smet...).
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...